JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ CERRAHİSİ NEDİR?

Son dönemlerde kanser tüm dünyada hızla artış göstermeye devam etmektedir. Meme kanserinin ardından kadınlarda en sık görülen kanser genital organlara ait kanser türleridir. Kadınlarda genital organlarla ilgili olan kanserler ve kanser öncüsü oluşumlarla ilgilenen bilim dalı Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi olarak adlandırılır. Jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları, jinekolojik kanser konusunda detaylı ve kapsamlı bir eğitim alırlar. Bu doğrultuda jinekolojik onkoloji uzmanları, kadınlarda jinekolojik kanser teşhisin konulması ile birlikte tüm süreçte aktif olarak rol oynar. Son derece kapsamlı bir süreci içine alan jinekolojik onkoloji cerrahisi alanında uzman kişilerin görev alması son derece önemlidir. 



Jinekolojik Onkoloji Nedir?

Halk arasında Kadın Hastalıkları bölümü olarak bilinen jinekoloji, ergenlikten başlayarak menopoz dönemine kadar geçen süre içerisinde ortaya çıkan kadın hastalıkları ile ilgilenir. Kadın üreme organlarında görülen kanserler, jinekolojik kanserler olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik onkoloji;  kadın üreme sisteminde görülen kanserlerin tarama, teşhis ve tedavi süreçlerine odaklanan tıp bölümüdür. Günümüzde kadınlarda oluşan kanser türlerinin belirlenmesi ve uygun tedavi planlamasının yapılabilmesi için Jinekolojik onkoloji alanı oldukça önemli bir konuma sahiptir. Jinekolojik onkoloji cerrahisi de jinekolojik onkolojinin bir dalıdır. Jinekolojik onkoloji de yine pek çok kişi tarafından; kadın doğum onkoloji, kadın kanserleri cerrahisi, kadın hastalıkları onkolojisi olarak da bilinir.

Jinekolojik Kanser Türleri Nelerdir?

Jinekolojik kanserler, kadın vücudunda görülen kanser türleri olarak tanımlanır ve en temelde kadın üreme sistemleri ile ilgilidir. Birçok farklı jinekolojik kanser türü vardır. Günümüzde en sık karşımıza çıkan jinekolojik kanserler; rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserleridir. Her bir jinekolojik kanser türü için erken tanı oldukça büyük önem taşır. Bahsettiğimiz üç kanser türü için de jinekolojik kanser ameliyatı seçeneğinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi ek tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Genel olarak jinekolojik kanser türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rahim kanseri (uterus)

  • Rahim ağzı kanseri (serviks)

  • Tüp kanseri (tuba uterina) 

  • Yumurtalık kanseri (over)

  • Döl yolu kanseri (vajinal kanser) 

  • Vulva kanseri

Jinekolojik kanserlerin belirtileri yumurtalık, rahim veya rahim ağzı gibi etkiledikleri organlara göre çeşitli farklılıklarla kendini gösterebilir. Doğru tanıyı koyabilmek için etkilenen bölge özelinde jinekolojik muayene, radyolojik tetkikler ve laboratuvar tetkikleri yapılabilir. Hasta için uygun ve doğru tanının konulmasının ardından tedavi planlaması yapılarak sürece başlanır. 

İlginizi çekebilir: RAHİM ALMA AMELİYATI (HİSTEREKTOMİ) NASIL BİR SÜREÇTİR? ÖNCESİ VE SONRASI

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Jinekolojik kanser türlerinin tedavisi için erken tanı ve hasta için en uygun tedavi planının oluşturulması oldukça önemlidir. Kanserin hangi evrede olduğunun belirlenmesi de tedavi sürecinde izlenecek yolun belirlenmesi için gereklidir. Bu noktada hastada görülen belirtilerin doğru gözlemlenmesi de oldukça önem taşır. Evrelere göre belirtiler farklılık gösterebileceği gibi genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Menopoza girmiş olan kadınlarda kanama ya da pembe akıntı görülmesi  

  • Adet düzensizliği

  • Adet dönemi dışında kanamalar

  • Cinsel ilişki sonrasında karında ve vajen bölgesinde ağrı hissetme 

  • Karın bölgesinde şişlik hissedilmesi 

  • Vajen bölgesinde yara ve kaşıntı oluşumu

Belirtiler doğrultusunda hasta için uygun olan test ve tanı yöntemleriyle durum tespit edilir. Erken evre kanseri olan hastalar rahim alma operasyonu olarak da bilinen histerektomi ile cerrahi olarak tedavi edilebilir. Uygulanacak cerrahi operasyonlara ek kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinden de yararlanılabilir. Tedavi planının oluşturulması noktasında cerrahın deneyimi, kanserin boyutu ve hastanın anatomik yapısı gibi pek çok faktör etkili olmaktadır. Bu noktada tedavi yöntemi belirlenirken hasta ve doktor işbirliği sağlanması oldukça önemlidir.

Jinekolojik Onkolojide Cerrahi Tedavi

Jinekolojik onkoloji alanı, kadın dış genital organı olan vulvadan başlayarak vajina, rahim ağzı, rahim, tüp, yumurtalık ve periton kanserlerini kapsayan geniş bir alanı inceler. Jinekolojik onkolojide cerrahi işlemler önemli bir yer tutar. Bu nedenle jinekolojik onkolojide cerrahi tedavi süreci için birçok disiplinin bir arada çalıştığı bir süreçten bahsetmek mümkündür. 

Jinekolojik onkoloji cerrahisi jinekoloji alanındaki tüm cerrahi işlemleri içine alır. Jinekolojik kanser ameliyatı olarak karşımıza çıkan bu alandaki tekniklere baktığımızda ise açık, laparoskopi (kapalı ameliyat) ve vajinal cerrahi dediğimiz yöntemlerin kullanıldığını görebiliriz. Rahim Ağzı Kanseri, Yumurtalık (Over) Kanseri, Endometrium (Rahim İçi Zarı) Kanseri ve Kadın Üreme Organı Kanserleri jinekolojik onkolojide cerrahi tedavi kapsamında değerlendirilir. 

Bizimle iletişime geçin: https://www.ersadbatmaz.com/iletisim