Gebelik takibi, hamilelik sürecinin başından doğum sonrasına kadar olan dönemde bebek ve annenin kontrolünü kapsayan süreçtir. Bu süreçte; gebelik yaşını belirlemek, anne ve bebeğin sağlık durumunu değerlendirerek gebe bakım planını oluşturmak ve ebeveynleri bilgilendirmek en önemli aşamalardır. Bunun yanı sıra gebelikte ortaya çıkabilecek sorunları öngörerek önlemek veya tespit edilen sorunları tedavi etmek amacıyla yapılan düzenli kontrollerdir.
Hamilelik, birçok riski de beraberinde getiren bir süreçtir. Özellikle bebek ve anne sağlığının takip edilmesi adına doktor kontrolleri oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bu kontrol ile anne ve bebeğin sağlık durumu öğrenilebilir. Ayrıca doktor tarafından söylenecek olumlu sözler anne adaylarının içini rahatlattığı için pozitif etki de sağlar. Bu nedenle doktor kontrolleri ile gebelik takibi oldukça önemlidir.
Doktorlar tarafından kontrol amaçlı pek çok test veya tahlil istenebilir. Bunun yanı sıra kontrollerde muayene de yapılabilir. Kadınların en büyük korkularından birisi olan özel bölgelerinden de muayene de zaman zaman gerekebileceğinden dolayı anne adaylarının bu tür durumlara alışma ve uyum sağlaması oldukça önemlidir.
Gebelik takibi aynı zamanda anne adayı tarafından da hafta hafta izlenmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin gelişimi, hamileliğin nasıl devam ettiği, bebeğin hareketlerinin nasıl olacağı hafta hafta gebelik takibi ile öğrenilir. Böylece doktor kontrollerinin dışında anne adaylarının da bu konularda bilgi alması ve bebeğin takibini sürekli yapması son derece önemlidir.
İlginizi çekebilir: GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?
Gebelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için dikkat edilmesi gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
Hamilelik sürecinde doktorunuzun da kontrolünde hamilelik egzersizleri yapmanız son derece önemlidir. Özellikle hamilelik sürecinde ağır egzersizler yapmamaya özen göstermelisiniz.
Bebeğiniz ve sizin sağlığınız için sağlıklı besinler yemeli ve gerekli vitaminleri almalısınız. Canınızın her istediğini yememeli aksine bebeğinize iyi gelecek gıdalar ile beslenmeye özen göstermelisiniz.
Anne adayının kanama ya da düşük riski olmadığı sürece son 4 haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca bulunmaz. 26. haftaya kadar havayolu seyahatlerinde de bir sakınca yoktur. Bununla birlikte 26. haftadan sonra doktor raporunuz olması gerekir.
Hamilelik süresince rahim, ağırlığını bel kemiği ve sırt kaslarının üzerine verir. Bu durum, kan damarlarının sıkışmasına sebep olur. Bu nedenle gebeliğin son haftalarına doğru sırt üstü yatmak pek tavsiye edilmese de uyku sırasında sırt üstü dönmüş olmakla da bebek zarar görmez. Gebelik döneminde en doğru pozisyon ise yan yatmaktır. Kan akışının daha rahat sağlanabilmesi açısından sol tarafa yatmanın daha iyi olduğu bilinse de anne adayları rahat hissettiği yöne doğru yatış pozisyonu almalıdır.
Bu yazımızda sizler için gebelik takibi sürecini ele aldık. Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Hasta sağlığını ve hijyeni ön planda tutarak tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz.
Daha fazla bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.